Határtalanul 2018

A 7. osztályosok felvidéki kirándulása 2018. május 15-18-ig

 

 1. nap:

 Az indulás a megbeszéltek szerint rendben történt. Az első megállás Rajkán, a határátkelőnél volt. Pozsonyban az „UFO” hídon át érkeztünk, 2 óra idegenvezetést kaptunk. Elmentünk a Szent Márton székesegyházhoz, ami magyar koronázási templom volt. Egy feltárt temetőre épült. 19 magyar királyt koronáztak meg itt, többek között Mária Teréziát is. Volt itt egy Szent Márton szobor is, valamint Pázmány Péter síremléke is itt található. 178 kis arany korona volt az úton, amit mi is követtünk. Megnéztük azt az épületet ahol a 9 éves Liszt Ferenc zenei tehetségét felfedezték. Megnéztük az Országgyűlés épületét, a Szent Mihály kaput, a Főteret és Pozsony legkeskenyebb házát. A Főtéren található nevezetességek: Roland kút, Napóleon szobor, képmás a falon. Bementünk a Prímás palotába, amelyben a 6 gobelin értéke 20-szor több, mint maga az épület. Ehhez közel volt a Kandi szobor, amit mindannyian megsimogattunk, de hogy teljesülnek-e kívánságaink, az majd elválik. Még megnéztük a Nemzeti Színházat, a Halász kaput és az Andersen szobrot. Hozzáteszem, hogy majdnem egész úton zuhogott az eső Pozsonyban. Következő állomásunk Dévény volt, ahol csak lefényképeztük a várat a szakadó eső miatt. Ezután Vöröskőre mentünk, ahol a parkban szabadon voltak nyulak és pávák. A kastélyban angol nyelvű idegenvezetést kaptunk magyar tájékoztatóval. Sok különleges berendezési és használati tárgyat, festményt és fegyvert láttunk. Este hatra érkeztünk meg a szállásra, Alsóbodokra. Szabadon kiválaszthattuk, hogy ki melyik szobában akar lenni, ezt szerencsére veszekedés nélkül el tudtuk rendezni. Ezek után körülnéztünk a birtokon. Megvacsoráztunk, naplót írtunk, majd mindenki nyugovóra tért.

2. nap:

Reggel korán keltünk, majd svédasztalos reggelivel vártak minket. Úticsomagjainkkal elindultunk a Sebeséri barlanghoz. Kisebb bonyodalom után egy csoporthoz csatlakozva juthattunk be a 7 °C–os cseppkőbarlangba, ahol az 580 méteres látogatói útvonalon csodáltuk a gyönyörű képződményeket. Zsolti fényképezett.  45 percig tartott az idegenvezetés. Érdekesség: Egy cseppkő 10-15 év alatt 1 mm-t nő. Következő állomásunk Besztercebánya volt, itt a főtérre mentünk először, ahol megnéztük a nevezetesebb épületeket, fagyiztunk, majd elsétáltunk megnézni a Mátyás-házat. Ezután Selmecbányára utaztunk, ahol az az érdekesség, hogy nincsen sehol sem 10 m egybefüggő sík terület. Na, ezt sétánk során meg is tapasztaltuk. Felkerestük a Líciumot, ahol Petőfi és Mikszáth is tanult. Ezután Bajmócra utaztunk, aminek gyönyörű kastélya már messziről látható. Sétáltunk a parkban, ahol megtekintettünk egy 700 éves hársfát, aminek a tövében még Mátyás király is ült. A híres állatkertben kaptunk szabadidőt, ahol sokféle állatot láttunk. Másfél órás út után visszatértünk a szállásra, ahol a vacsoráig szabadon játszhattunk a birtokon. Vacsora után a szokásos naplóírás következett, majd viszonylag későn, de mindenki nyugovóra tért.

3. nap:

Kipihenten ébredtünk, majd reggeliztünk. Megismerkedtünk az Alsóbodoki magániskola tanulóival, az iskola igazgatójával interjút készítettünk, majd elindultunk Mikszáthfalvára, szlovákul Szklabonyára. Ellátogattunk abba a házba, ahol Mikszáth Kálmán 5 éves korától élt. Itt palócos nyelvjárású idegenvezetést kaptunk, amelyből már sokat irodalom órán is tanultunk. A ház udvarán szabadon lehetett régi udvari játékokkal játszani. Következő állomásunk Alsósztregova volt, ahol a Madách kúriát néztük meg. Itt írta Madách Az ember tragédiáját, ezért az idegenvezetésben erről esett a legtöbb szó. Több szobán keresztül tekintettük meg a mű színeihez kapcsolódó tárlatot.  Itt Arany János is vendégeskedett és itt lektorálta Az ember tragédiáját. A parkban pedig megnéztük Madách Imre. Következő helyszín Kékkő volt, ahol a Balassa-család birtokában lévő várat néztük meg. Balassi Bálint költő sokat tartózkodott itt. A legérdekesebb a régi játékok és bábok kiállítása volt. Elég sokat időztünk itt, mert mindenkit érdekelt a téma. A szállásra megérkezve meglepetés ért minket, ugyanis jött egy másik csoport Somlóvásárhelyről. Az alsóbodokiakkal közösen fociztunk és ismerkedési estet is tartottunk. Este vacsoráztunk, megírtuk a naplót, majd nyugovóra tértünk.

4. nap:

Reggel kelés után egyből bepakoltunk a buszba, majd reggeliztünk. Átvettük az úticsomagot, majd indultunk Ógyallára. Itt a csillagvizsgálót tekintettük meg, be nem mentünk, de körül néztünk a területén. Következő állomásunk Gúta volt. A település nevezetessége a Vág folyón lévő fedett fahíd és az úszó vízimalom. Megtekintésük után játszótereztünk egy kicsit, majd Révkomáromba utaztunk. A Városháza előtt megpihentünk a Klapka szobornál, meghallgattuk a toronyban muzsikáló huszár előadásában a Klapka-indulót. Besétáltunk az Európa-udvarba, ahol körben minden európai országról mintáztak egy házat. Nekünk természetesen a magyar ház tetszett a legjobban tetején a koronával. A városban született Jókai Mór, akinek itt található a szobra is, amit szintén megnéztünk és megkoszorúztunk. Végül, egy hosszabb séta után elértünk a Dunához, ahol átsétáltunk a hídon Magyarországra. Beszálltunk a buszba, majd indultunk haza. Fáradtak voltunk, de mindenkinek tetszett a kirándulás. Otthon nem győztünk mesélni a szülőknek, családtagoknak.

Reméljük más osztályoknak is lesz lehetősége a Határtalanul pályázat által ide eljutni. Az osztály nevében köszönjük igazgatónknak, Zsuzsa néninek és osztályfőnökünknek, Ildi néninek, hogy ehhez az élményhez juttatott bennünket.

Halász Áron

                                                                                                                                7.osztály