Határtalanul Felvidéki körutazás

A projekt rövid értékelése:

A gyerekek nagy lelkesedéssel fogadták a "Felvidéki körutazás" lehetőségét. Szorgalmasan készültek az előzetesen kiadott feladatokból. Az egész iskolával ismertettük az utazás célját, útvonalát. A felső tagozatosok vetélkedőn mélyíthették ismereteiket a magyarlakta városok, települések történelmi vonatkozásairól. Fejtörő feladatokkal, képzeletben végigjártuk a leendő útvonalat. A szülők is nagy érdeklődéssel kísérték a felkészülést, és támogattak bennünket. A kirándulás szinte minden tervezett programját sikerült megvalósítani. Szép időjárási körülmények között jártuk végig a három napot. Jól esett, ha magyar szót hallottunk, vagy magyarul köszöntötték csoportunkat. Mindkét  szállásunkon,Bajmócon és Alsóbodokon is nagyszerű körülmények között, meleg szeretettel fogadtak bennünket házigazdáink.

Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk.

Előkészítés:

Osztályfőnöki órán 2 alkalommal került sor az út tervezésére, főbb állomások kijelölésére. A gyerekek felkészültek egy-egy település történeti érdekességeiről, azt bemutatták be osztálytársaiknak. Ekkor került sor a Felvidék népi hagyományainak feldolgozására is.  Földrajz órák keretében a tervezett útvonal hegy- és vízrajzát tekintették át. A Duna és Morva folyók találkozását, a Kárpátok hegyvonulatait. Történelem órán a Trianon utáni elszakított területekről beszélgettek, kitelepítésekről. Kémia órán a mészkő anyagát vizsgálták, kísérlettel igazolták összetételét, és a mészkőhegyekben kialakuló barlangok, cseppkőképződésről esett szó, továbbá a Felvidék gazdag bányakincseiről és ásványokról.

Vetélkedő

A felső tagozatos tanulók vegyes korcsoportú csoportokban vetélkedhettek. A feladatok az egyes településekhez kapcsolódtak, a tervezett útvonal állomásaihoz. A feladatok között szerepelt Szlovákia térképének puzzle-ként való kirakása is. A verseny komolyságát egy totó- Szlovákiáról igazolta. A pozsonyi kifli története, Mátyás mesék kitalálása, Búvár Kund legendája, kőzetek felismerése, dalszöveg helyes sorrendbe rakása és még sok érdekes feladat következett a délután folyamán. A vetélkedő vidám légkörben zajlott, miközben kivetített fotókon követhették a gyerekek az egyes települések jelentős látnivalóit.

 Értékelő órák

 Az elkészült fotókat digitális táblán kivetítve néztük meg, egy-egy élmény felelevenítve. Meghallgattuk az otthoni, családnak szóló beszámolókat, reflexiókat. Megnéztük és értékeltük a menet közben készült utazási naplókat. Ismét áttekintettük a térképen az útvonalat, mely folyók, városok és hegyek között vezetett az utunk. Megbeszéltük, mit vártak, és mit kaptak ettől az utazástól. Kiállítást rendeztünk a naplókból, vár alaprajzokból.

Beszámoltunk utazásunkról külön a 6. osztálynak, mert jövőre ők utaznak a Felvidékre. Iskolagyűlés kereti között a diákok élménybeszámolót tartottak az egész iskola előtt. Szülői értekezleten a megjelent szülőknek is meséltünk az utazásunkról.