Határtalanul 2017.

Felvidéki körutazás

A Határtalanul programon elnyert pályázatnak köszönhetően a pápakovácsi Kastély Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai Szlovákia magyarlakta területeire utaztak 2017.május 17 és 19-e között. A felvidéki körutazáson 18 diák és 2 szervező pedagógus, Huszár Zsoltné, osztályfőnök és Takácsné Varga Brigitta vett részt.

Reggel fél nyolckor indultunk Pápakovácsiból. Első állomásunk Pozsony volt, ahol lelkes és nagy tudású idegenvezetőnk segítségével bebarangoltuk szinte az egész várost. Fantasztikus élmény volt a Koronázó Templomban állni, ahol 18 magyar uralkodónkat koronázták meg. Utunk innen Dévény várába vezetett, amelynek magaslatáról fenséges kilátás nyílt a Duna és a Morva folyó torkolatára. Ezután Vöröskő vára felé vettük az irányt. A vár már messziről elbűvölt minket tekintélyt parancsoló méreteivel. Az első szlovák éjszakát Bajmócon töltöttük, ahol nagy vendégszeretettel fogadtak minket.

Második napunk Bajmóc várának felfedezésével indult. A szlovák nyelvű idegenvezetés során magyar nyelvű prospektus segítségével ismerhettük meg a várat.  A túra a kripta és a cseppkőbarlang megtekintésével fejeződött be. A vár előtt álló solymászok bemutatóját követően nem mulasztottuk el megkeresni Mátyás király hársfáját sem. A délután Besztercebányán folytatódott. Itt az volt az érzésünk, hogy egy filmbe csöppentünk bele. A gyönyörű épületek, a kellemes hangulat mindenkit elvarázsolt. Nagyon vidáman indultunk második szállásunkra, Alsóbodokra. Szívélyes fogadatásban és finom vacsorában volt részünk.

Harmadik, s egyben utolsó napunk Ógyallán indult, ahol a csillagvizsgálóban érdekes és izgalmas információkkal gazdagodtunk. Ezután Gútán átsétáltunk Közép-Európa leghosszabb fedett fahídján. Az úszó malom történetébe egy szlovák idegenvezető hölgy ékes magyarsággal vezetett be minket! Körutazásunk Révkomáromban ért véget. Itt felkerestük Jókai Mór és Klapka György szobrát, a Szent András templomot és természetesen az ún. Európa Udvart. Nagyon sok felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk.

Huszár Zsoltné, osztályfőnök

Kastély Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Pápakovácsi